Konkurrenskraftigt, om du bara struntar i förpackningsdesign och doft.
Även om jag är ett stort fan av naturkosmetik så har jag aldrig varit vän med ekologisk hårvård. Jag har inte varit någon tight kompis med Weleda för den delen heller. Min hårbotten uppskattar sulfatfria schampon och balsam, om jag använder något som innehåller dessa ingredienser blir det väldigt torrt och fjälligt. Varje gång jag istället försökte mig på någon hårprodukt från hälsokostbutiker var jag inte nöjd med resultatet, milt uttryckt. Mitt hår blev mycket grovt, frissigt och förlorade all sin glans. Precis motsatt effekt jämfört med det resultat som uppnås via professionella hårvårdsprodukter fyllda med silikoner.
Jag vet att det sägs att om man byter till naturlig hårvård så sköljs silikonerna gradvis ut, därför kan håret se glanslöst ut till en början. Det sägs även att efter några veckor återgår håret till sitt naturligt hälsosamma skick och ska se vackert ut på ett helt naturligt sätt. Dessvärre hade jag aldrig engagemang eller tålamod för att vänta på detta sanningens ögonblick, det är därför jag bestämde mig för att fortsätta med parabenfria salongsmärken som evo eller Davines. De kanske inte är perfekta när det gäller ingredienser, men åtminstone tycker jag om vad jag ser i spegeln när jag använder dem.
Mitt största problem med Weleda var och är fortfarande att deras produkter inte känns tillräckligt bra för att betala över hundra kronor per förpackning. De är nämligen så fula att det knappt går att beskriva, dofterna är alldeles "för naturliga" och oattraktiva, deras reklamkampanjer tilltalar inte mig som konsument. Dessutom, de sällsynta tillfällen då jag faktiskt har provat någon av deras produkter, så blev jag fett besviken. Så var även fallet för mina vänner, som hade oturen att köpa något från detta tyska företag.
Detta var alltså bakgrunden när jag började testa Weleda Millet Nourishing Shampoo. Mitt första intryck var som tidigare: billiga förpackningar och mycket stark örtdoft. Weleda lovar en fräsch doft av grapefrukt och pepparmint som är blommig och fruktig samtidigt. Jag uppfattar bara väldigt bitter grapefrukt och ännu starkare ogräs. Kuriosa: när jag var liten fick hela min klass löss, så vi alla ordinerades ett schampo mot löss som bara såldes på apotek. Även det var bättre utformat och hade behagligare doft. Weleda Millet Nourishing Shampoo har en konstig gulaktig färg och texturen är som en rinnande gelé. Som ni märker så finns det ingenting som övertygar mig att Weledas produkter är värda sitt pris.
Jag har jättelångt hår, så jag brukar använda mycket schampo, speciellt om det är sulfatfria varianter som inte ger så mycket lödder. Det fungerar på samma sätt med Weleda Millet Nourishing Shampoo. Flaskan med cirka 200 ml räckte endast till fem tvättar. Det blir alltså 20 kronor per hårtvätt. Jag skulle inte ha någonting emot att betala så mycket om jag verkligen var nöjd med resultatet, men detta är bara bruksdugligt. Håret blir rent, men det känns lite strävt och grovt. Jag tror inte att jag skulle våga använda detta schampo utan balsam. Inte för att jag någonsin gör så ändå, men det känns extra viktigt just i detta fall. Jag använde mitt balsam från evo Ritual Salvation efter detta schampo, plus ett par olika hårmasker, eftersom jag inte klarar mig utan dem i hårvårdsrutinen. Jag var nöjd med slutresultatet, men jag undrar hur mycket av resultatet som faktiskt kan tillskrivas schampot och vad som orsakades av övriga produkter.
Nu till det positiva – min hårbotten blir inte irriterad av detta schampo. Jag inser att priset som betalas för denna produkt faktiskt kan motiveras av alla naturliga ingredienser som dessutom är producerade på ett etiskt sätt. Jag antar att valet är ditt. Om du vill ha ett ekologiskt schampo och inte bryr dig om sekundära faktorer som förpackning och doft, då kan Weleda Millet Nourishing Shampoo vara en av de bästa valen bland liknande produkter i prisklassen. Du kan kalla mig ytlig och dum, men jag ska hålla mig till mina silikoner i lyxiga förpackningar. De får både mig och mitt hår att må bättre.