Veganskt, naturligt "10 free"-lack som håller oväntat bra
Alla vet hur ett nagellack doftar, eller hur? Anledningen till att det doftar så starkt är att de vanligtvis är fullproppade med skadliga kemikalier, som exempelvis toluen, formaldehyd, kamfer, ftalater eller dimetylbensen. Många av dem kan vara giftiga, cancerframkallande, orsaka fosterskador, ge huvudvärk eller andningsbesvär. Det senaste decenniet har vi, såväl konsumenter som producenter, äntligen börjat komma igång med att ta problemen med de mer aggressiva kemikalierna i skönhetsprodukter på allvar. Det går inte fort, men det går i alla fall åt rätt håll. Arbetet med INCI har ju exempelvis pågått sedan 1993, och när använde du senast en kosmetisk produkt som faktiskt uppfyller de existerande kraven på att innehållet är beskrivet i "outplånlig, lättläst och väl synlig skrift"? Branschen skyndar långsamt, och vi konsumenter får, om vi vill, rösta med plånboken och välja att köpa de produkter vi vill använda.
Jag som skriver detta är 40+ och har tendenser till torra händer nu på vintern. Jag har testat ett veganskt nagellack från Zao, i en blågrön färg som heter 676 Biscay Bay, och det tillhör den relativt nya kategorin "10 free", vilket innebär att det är utan 10 av de vanligaste skadliga ingredienserna som man brukar hitta i "vanliga" nagellack. Tidigare räknades "7 free" och "8 free" som väldigt bra, men nu har man alltså (för vissa färger) lyckats frångå även styren och benzofenon.
I princip alla produkter från Zao innehåller bambu i någon form, och ofta även delar av förpackningen. På nagellacken är t.ex. locket/handtaget i bambu, men även själva lacket innehåller bambuextrakt, vilket sägs vara en av anledningarna till att det håller så bra, trots att varken ethyl tosylamide, formaldehyde eller dibuthyl phthalate ingår. Bambu innehåller nämligen kisel (silica) vilket ska stärka naglarna.
Huvudingredienserna i Zao Nail Polish 676 Biscay Bay är förutom det självklara; flera olika lösningsmedel och filmformare; Isosorbide Dicaprylate/Caprate, som jag tror gör mer för att det ska bli ett "lack" än vad bambuextrakt och solrosolja gör. Dessutom ingår Vitamin E, kisel (silica) och Etocrylene, den sistnämnda är en ingrediens som absorberar UV-strålning, och slutligen 17 olika färgämnen. Inga av färgämnena ser jag som problematiska.
Färgen på Zao Nail Polish 676 Biscay Bay är, blågrönaktig, ungefär som havet mellan Spanien och Frankrike, kanske man skulle kunna säga. Det doftar fortfarande lösningsmedel, men kanske inte riktigt lika starkt som från ett vanligt lack. Konsistensen på lacket är ungefär som vanligt, kanske en liten gnutta tunnare än ett traditionellt nagellack, och för mig blev resultatet allra bäst med två tunna appliceringar. Det blir inte randigt, åtminstone inte om man låter det torka mellan strykningarna.
En sak jag gillar med Zao Nagellack är att penseln är rätt stor, och ganska platt. För mig är den precis lagom bred. Utan topplack har jag lätt kunnat gå 2-3 dagar med detta lack, och ungefär dubbla tiden med topplack.
Tyvärr hade jag inte tillgång till ett topplack från Zao, så jag har testat med ett annat. Zao har annars två topplack i sitt sortiment, antingen nummer 636 Top Coat, som är ett "vanligt" topplack (men också "10 free") som även funkar som baslack, eller det glittriga 665 Glitter top coat som är på väg att byta recept från "8 free" till att även det bli "10 free".
Hade Zao Nail Polish 676 Biscay Bay varit ett traditionellt nagellack så hade det kanske fått en svag 3:a i betyg från mig. Det är inte anmärkningsvärt bra och färgen är inte fantastisk heller. Men lacket är förvånansvärt hållbart, inte sämre än ett normal-nagellack från valfritt märke i normal-till-budget-klassen.
Jag gillar att det är veganskt, eko-vänligt, och att de farligaste kemikalierna inte längre behövs och det drar upp betyget. Därför landar mitt slutbetyg precis på gränsen mellan stark 3:a och svag 4:a.
Innehåller 8 ml.