Saker jag har lärt mig: Välj fruktbart sätt att framföra kritik

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Jag lyckas inte alltid men jag försöker i all fall att tala med den det berör.

Jag ser det så ofta: En bekant klagar på Twitter/Facebook/i bloggen över något som ett företag eller en person har gjort mot hen. Vanligtvis med rätta. Ibland klagas det för att lyfta en fråga, ibland för att det är enda sättet att göra sin röst hörd (för de andra sätten fungerade inte), ibland för att en behöver ventilera med sociala medier-vänner. (Ventilering är bra, det är ett sätt att lufta sina känslor och undersöka om känslorna ska ageras på. Detta görs oftast bäst i privata, inte offentliga, miljöer, men undantag finns så klart.) Jag gör själv alla dessa saker. 

Och ibland klagas det bara för att klaga, och småputtra missnöjt och snacka skit. Den försöker jag låta bli.

Som en person som verkligen inte tycker om konflikter och i en journalistroll som till stor del handlar om kritiskt tänkande, har jag funderat mycket över konflikter och feedback. OM du har en relation med personen eller företaget ifråga är det bästa sättet att framföra kritik att göra det till personen eller företaget ifråga – enskilt. Även om det är obehagligt med konflikt så är det ett bättre sätt att prata MED någon/något än OM. Du är då säker på att mottagaren av kritiken verkligen mottar kritiken och den får också möjlighet att rätta till ett eventuellt misstag. Det blir sällan så mycket konflikt som en kan tro på förhand. När det dessutom gäller någon/något du har en relation till, skapar du förutsättningar för en lång och god relation när du är ärlig. Och du gör det åtminstone till en början enskilt, av respekt, för att låta mottagaren korrigera sitt misstag eller komma på bättre tankar. 

Du som följer mig i sociala medier och här vet att jag ofta tycker och tänker kritiskt offentligt. Ännu oftare framför jag kritik enskilt, särskilt till dem jag har relationer med. Passiv-aggressivitet är varken trevligt eller konstruktivt. 

Innan du kör igång en twitterbitchfest nästa gång, fundera över:

  1. Vad vill jag uppnå med mitt klagande?
  2. Vilket är bästa klagosättet att uppnå önskat resultat?
  3. Finns risk att jag genom mitt klagosätt trappar upp en konflikt jag egentligen inte vill ha?

Det kan hjälpa dig till bättre relationer, främst på jobbet men även i vardagen. 

In English: Hate passive aggressive, prefer straight forward communication even if it can sometimes be temporarily uncomfortable. But, of course, sometimes you need a good whining session. 

0 0 röster
Betyg på inlägget
4 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Lena

Fin bild <3
Å bra tips, om man klagar vill ju förändra något men de är lätt att låta upprörda känslor styra så man blir/uppfattas som en arg gnällis. Misstänker att jag själv ibland kan bli en gnällig martyr eller passivt-agressiv, inte alls attraktivt… ska försöka tänka på dina tre punkter å bli mer konstruktiv.

Lena

Ja så mkt bättre å våga va rak även om det blir obehagligt, gillar verkligen inte mig själv när jag tagit till passiv-agressiv, blir bara att jag ältar om i huvudet hur jag borde ha gjort. Jag tänker att om jag har dina punkter i bakhuvudet så har jag ett bättre start läge i nästa konflikt. Tack!

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x