Olivtvål från Aleppo, Garnier Response Solid Shampoo, Lush Schampokaka och Odacité Soap Free Shampoo Bar.
Ja, det är jättesmart att inte frakta vatten men väldigt osmart när det krävs överdrivna mängder kranvatten (och tid) för att löddra upp schampokakan. Håret måste dessutom vara helt genomblött, annars kan du inte fördela ut löddret någorlunda jämnt. Visst, det går att gnugga den jämra kakan över längder och hårbotten, men det tråkiga dragandet är noll behagligt.
Vattenåtgången ökar många procent om du vill få fart på schampokakan, jämfört med de 250 ml som finns i mitt flytande favoritschampo.
OLIVTVÅL är perfekt för händer, kropp och fintvätt 30°, men som schampo? Jodå, vänner håller hårbottenklådan borta med olivtvål (obs! 40% lagerbärsolja är ett måste, det gör tvålen så suveränt vårdande). Vissa testare tycker också att olivtvål ger så fin volym – men mitt hår reagerar med att imitera en syntetisk fårskinnsfäll. Ja, du fattar succén.
Wellas schampotvål är prisvärd, men tja – lika meckig att använda som dyrare varianter. Nej tack.
We/Do Shampoo Bar, 149 kr/80 g.
Lush har många kakvarianter, inklusive balsamkaka (väldigt nödvändigt, faktiskt). På plussidan; de säljer praktiska metallaskar att förvara tvålarna i.
Lush Jasmine Shampokaka, 125 kr/55 g.
Odacité-schampotvålen dofta ljuvligt och andas lyx, men har samma nackdelar som kusinerna.
Odacité Soap Free Shampoo Bar, 350 kr/105 g.
Schampokakor gör rent, och vem bidra till ett plastberg? Men jag har inte 1/ ha all tid i världen för hårtvätt 2/ gillar inte den överdrivet stora vattenförbrukningen och 3/ avskyr tvåkoppar med en halkig, halvblöt tvål i badrummet.
Och det där med balsam? Det finns förståsbalsamkakakor, men uppriktigt sagt! Nej, nej, nej! Det är faktiskt 2021 nu.
+ Kompakta, lätta att frakta, minimalt emballage att slänga.
– Kräver massor av vatten, ger inte samma kosmetiska eller vårdande egenskaper som konventionell hårvård.