Sminkborstar som gör jobbet åt dig

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Det här med sminkborstar är ju en djungel, minst sagt. Företag lockar med borstset som innehåller örtitusen borstar som alla ser snarlika ut. YouTubers nämner cirka 32 458 borstar i ett fem minuter långt videoklipp. Och där sitter vi och vill bara kunna lägga på lite jäkla rouge utan att se ut som en clown. Liksom.

Jag ska börja med att klargöra – jag älskar sminkborstar. Jag är en sminkborstshorder. Fina borstset med örtitusen borstar får mig att dreggla floder. Men det är ju det här med känsla och förnuft. Och väldigt mycket det här med plånboken.

De här sex borstarna i bilden ovan är ungefär alla jag behöver för att kunna sminka ett ”all in glam face”. Egentligen kan vi stryka en av dem pga två av dem använder jag till samma sak. Observera att jag inte har en borste för foundation med här. Jag kan lika gärna applicera foundation med fingrarna. Alla krämprodukter överlag kan jag applicera med fingrarna.

Åter till borstarna på bilden. Jag tänker gå igenom dem en och en och berätta vad jag gör med dem och varför jag gillar dem.

  1. Real Techniques Bold Metals Arched Powder Brush (varierande pris, ca. 250-300 kr) – jag använder den här borsten främst till bronzer. Jag gillar att den är bred och fluffig, men ”platt”. Med tippen på borsten kan jag lägga bronzern lite mera koncentrerat under kindbenet (med extremt lätt hand, mind you) och sedan svirvla runt för att sudda ut skarpa linjer. Med den platta sidan kan jag placera bronzern på större områden (med extremt lite produkt på borsten) och sedan sudda ut skarpa kanter med tippen. Den platta sidan funkar dock bra till att pudra ansiktet med också, om du bara vill lägga puder på enstaka partier av ansiktet. Jag pudrar dock inte alltid pga producerar cirka noll talg.
  2. Zoeva 101 Luxe Face Definer (217 kr)– den här borsten är jag kär i. Jag använder den när jag vill svirvla bronzer lite så där all over the place. Den här borsten är tulpanformad, till skillnad från föregående borste. Jag kan fortfarande vara lite mera precis under kindbenet, om jag vill, i och med tippen på borsten.
  3. Makeup Geek Outer V Brush (73 kr) – nu förflyttar vi oss till ögonen. Namnet på borsten avslöjar hur jag oftast använder den. Den är nämligen perfekt att packa på färg på ögonlockets yttre v. Storleken på den är så där perfekt liten, men ändå fluffig, men ändå rätt kompakt. Den gör det så enkelt att packa på och sedan lätt-lätt-lätt sudda i kanterna. Den är dessutom ypperlig att använda för att sota yttre delen av nedre franslinjen.
  4. Zoeva 228 Luxe Crease (98 kr) – om du ska investera i någon av de här borstarna, skulle jag rekommendera denna mest. Beroende på om du använder ögonskugga, så klart. Doppa tippen av borsten i ögonskuggan, sätt den i globlinjen, kör en lätt ”windshield-wiper-motion” och gör sedan cirklande rörelser från yttre ögonvrån och inåt. Det går inte att misslyckas. Eventuellt om du tar i för mycket, du ska alltid sudda ögonskuggor med lätt hand. Jag brukar aldrig använda ordet SKA i sminksammanhang, men här gäller faktiskt SKA.
  5. LH Cosmetics 310 Finishing Brush (249 kr) – min nya favorit till rouge. Jag doppar sidan av tippen i produkten och sveper på kindäpplet och bakåt/uppåt. Därefter kan jag sudda med borstens tipp, om jag vill sprida färgen mera och/eller göra den mera diffus.
  6. LH Cosmetics 306 All Over Brush (199 kr) – den här borsten kan hantera highlighter like no other. Jag applicerar på samma sätt som med kollegan ovan (det är i stort sett mammaborste och bebisborste, samma form olika storlek). Sveper på produkten på kindbenet och tar sedan tippen och suddar för att undvika skarpa highlighterstreck på kinderna.
Läs också:  7 Favoriter Från Expo On Mah Face
Repris på bild, så du slipper scrolla upp och ner. *snäll*

Gemensamt för alla de här borstarna är att de är klippta i sluttande form, s.a.s. ”Tapered” som det kallas på utrikiska. Den typen av borstar är avsedda för produkter som behöver suddas, i princip. Jag har fotat borstarna smutsiga, dels för att jag är lat och inte tvättar dem i stup i kvarten men också för att visa hur produkten liksom sprider sig ner i borsten trots att jag bara doppar tippen i produkten (gäller främst bronzer- och ögonskuggsborstarna). I stort sett så långt ner i borsten som stråna varierar i längd, vilket visar vidden av stråna som hjälper till att sudda.

Ju längre borststrån desto mera diffus applicering. För alla produkter som du bara vill ha en hint av, som t.ex. bronzer eller rouge, leta efter en ”tapered” borste med långa strån. För produkter som du vill kunna applicera mera precist men ändå utsuddat, som t.ex. viss ögonskugga eller viss contour, leta efter en ”tapered” borste med kortare strån. Ju kortare strån desto mera precist, men ju svårare att sudda.

Ibland kan två borstar därför komplettera varandra bra. Som MUG Outer V Brush och Zoeva Luxe Crease Brush. Den förstnämnda brukar jag använda för att ”dra upp” färgen från yttre v i globlinjen. Det ger ju dock inte ett speciellt välsuddat intryck, så jag går efter med Luxe Crease Brush för att få en snyggare övergång. Samma sak gäller även för en mindre contourborste (t.ex. 306 All Over Brush från LH Cosmetics) och en större bronzerborste. Tanken är ju oftast att de olika produkterna ska smälta ihop och ha osynliga övergångar, så det passar perfekt att kombinera borstarna. Rouge och highlighter är två andra produkter som jag brukar vilja ”mesha” ihop, så att övergången från den ena till den andra inte är så uppenbar.

Läs också:  Fixa hela din bas makeup med en palett!

Poängen med det här inlägget är att du så klart inte behöver en hel uppsjö med borstar. Du behöver inte heller nödvändigtvis köpa på dig dyra borstar. Med det sagt, är det skillnad på borstar och borstar. Det är din ambitionsnivå och ditt intresse (och naturligtvis plånboken) som avgör om du ska lägga ner lite mera stålars eller nöja dig med mindre dyra borstar. Obs att borstarna jag använder inte anses dyra, även om de så klart kan tyckas vara svindyra för vad de är. Allting är relativt.

En kan ju tänka att borstar har ett långt liv, om du sköter om dem. Till skillnad mot det faktiska sminket som ju är en förbrukningsvara. Du kan investera i sminkborstar, men aldrig i ett rouge, t.ex.  Lika som du kan investera i hudvård (pga resultat på sikt), men inte i en foundation (pga endast omedelbart och flyktigt resultat). Sidenote, men en tanke för dig som vill vara mera medveten i dina skönhetsköp.

0 0 röster
Betyg på inlägget
5 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Malin

Tack 🙂 Står alltid förvirrad i butik och kollar på penslar och undrar vad vilken jag ska ha till vad. Nu har jag bättre koll.

Emma

Haha: *snäll* !

Linnea öst

Superbra inlägg, Cameliss. Själv är jag inre helt såld på Real T (obs! har bara de med knalliga plastskaft). LH Cosmetics, däremot, vill man ju bara gifta sig med.

Emma P

Oj nu vill jag ha den första borsten! Är inte så förtjust i Bold Metals egentligen men jag blev sugen ändå. Vill dessutom skriva ett liknande inlägg. Jättebra inlägg således!

Emma P

Haha insåg att jag redan har den:) gillar den inte till puder men jag ska testa den till bronzer! 🙂

Camilla
Bra behöver inte vara dyrt. Måste billigt vara sämre? Vad är egentligen prisvärt? En blogg om beauty för oss med mindre plånböcker eller större ekonomiskt tänk.

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x