Tips och trix för nätshopping

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Jag tänkte att vi skulle prata lite nätshopping idag. För mig som folkskygg person är nätshoppingen ett sådant självklart alternativ, men jag har förstått att många är både skeptiska och rädda för att bli lurade. Dessutom oroliga för smällar som kommer i efterhand med tull- och momsavgifter osv osv osv. Det finns dock sätt att undvika, alternativt räkna ut vad du kommer att hamna på. Och det finns säkrare sätt att shoppa än att knappa in ditt kortnummer här och där.

Först och främst en disclaimer – nätshopping i all ära, men bor du som jag i en mindre stad, kom ihåg att i första hand gynna de lokala handlarna. Stapelvaror handlar jag så långt det är möjligt i mina lokala butiker och det jag handlar på nätet är sådant jag inte kan få tag i här hemma. 

Betalning

Innan du gör någonting – skaffa ett PayPal-konto. När du betalar via PayPal krypteras dina kontokortsnummer, så du slipper lämna ut dina uppgifter till höger och vänster. De har även köparskydd ifall du exempelvis får fel vara, en skadad vara, kopia eller dylikt. Läs på om tjänsten innan du skapar ett konto. Jag kan dock varmt rekommendera.

De allra flesta webshoppar jag handlar från accepterar PayPal-betalning.

Tull- och momsavgifter

Handlar du produkter från ett land utanför EU ska du alltid betala momsavgift. Tull tillkommer beroende på värdet på produkten, vilket land du handlar från samt vilken typ av produkt det är. Så om du handlar kosmetika för exempelvis $50 från USA får du betala 25% moms på köpet. $50 är i runda slängar 450 kr och med momsavgiften på 25% blir totalsumman 577 kr (ish). Allt beror ju på valutakurser vid tillfället du handlar osv. Här kan du göra en uträkning och se ungefär var du kommer att hamna i slutändan.

Läs också:  Konsten att Shoppa Minimalistiskt

Handlar du produkter innanför EU:s gränser behöver du inte betala tull eller moms. Är du osäker på var webshoppen finns rent geografiskt, finns det att hitta info om du kollar ”det finstilta”. Du hittar det nästan alltid längst ner på sidan.

Säkra webshoppar

En enkel regel att hålla sig till är att om priset verkar för bra för att vara sant – då är det nog inte sant. Det vill säga, risken är stor att du kommer att få en piratkopia som kan vara både hälsofarlig och etiskt oförsvarbar. Och i förlängningen tänker jag att en webshop som säljer piratkopior förmodligen inte håller sig på lagens sida vad gäller annat heller. Ett förenklat sätt att se det på, ja. Men ändå en hyfsat bra riktlinje. Håll dig till större, mera välkända webshoppar. Gör din research och kolla med personer som du vet brukar näthandla. Jag rekommenderar att du alltid handlar från auktoriserade återförsäljare. Är du osäker på vem som är auktoriserad att sälja märket du är ute efter, kolla märkets hemsida alternativ kontakta deras kundtjänst.

Måste det vara en kopia om försäljaren inte är auktoriserad?

Nej, inte nödvändigtvis. Det är vanligt med parallellimport, vilket innebär att webshoppen handlar sina produkter via andra kanaler än själva distributören. Det kan vara konkurslager eller andra webshoppar som säljer i ”bulk”, s.a.s. Beautyjoint är en sådan webshop, t.ex.
Så vad är då problemet med parallellimport? Först och främst, eftersom produkterna inte kommer från märkets distributör kan det lika gärna vara kopior, alternativt produkter som har gått ut i datum eller har utsatts för förhållanden som gör att de inte längre är i skick att säljas. Det KAN så klart också vara okej produkter som är helt äkta, men hur ska du som konsument veta det? Webshoppen själv kan ju omöjligt veta det.

Läs också:  Min bästa billiga ansiktskräm för känslig hy

Märken som inte skickar till Sverige – alls!

Det är sjukt störigt, men det förekommer. Inte nog med att själva märkets egna webshop inte skickar till Sverige, men ingen annan webshop som säljer märket gör det heller. Frustrationen! Många av oss lider ju rätt hårt av ”vill skitgärna ha det en inte kan få” och kan bli lite lätt besatta av att få tag i just den produkten. Helst NU, fast egentligen mest helst IGÅR. Alla reser ju inte till USA stup i kvarten eller har kontakter där som kan agera personal shopper.

Det är vad vi har frakttjänster till. Det går till så att du skapar ett konto hos en frakttjänst och de ger dig en adress i USA (även i andra länder beroende på var du vill shoppa) som i själva verket är en ”uppsamlingsstation” som frakttjänsten har. När du klickar hem varan i webshoppen anger du adressen du har fått av frakttjänsten, webshoppen skickar beställningen dit och frakttjänsten meddelar dig (alternativt att du får gå in och titta då och då) när paketet har nått dem. Du gör en varudeklaration av vad ditt paket innehåller (inklusive värde) och väljer ett fraktalternativ. Du kan välja skitsnabb frakt för en halv arm och ett helt ben, eller så väljer du en långsammare frakt för en mer överkomlig summa. $11 är det billigaste jag har hamnat på.

Läs också:  NEW IN: Anastasia Beverly Hills Nicole Guerriero Glow Kit

Hojta gärna om du har frågor om nätshopping som jag inte har tagit upp!

Avslutningsvis vill jag påminna om att leva efter devisen ”tänk globalt, handla lokalt” och så klart även att hålla din shopping inom rimliga gränser. Både för din egen skull och för miljöns.

0 0 röster
Betyg på inlägget
2 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Bella

Tull tillkommer väl oavsett värdet på produkten nuförtiden?

Susanne

Superbra tips – stort tack! Särskilt det där med frakttjänster hade jag ingen aning om! Är det typ hos UPS eller FedEx man skapar ett sådant konto? Så fiffigt!

Camilla
Bra behöver inte vara dyrt. Måste billigt vara sämre? Vad är egentligen prisvärt? En blogg om beauty för oss med mindre plånböcker eller större ekonomiskt tänk.

Mest lästa

0
Dela med dig av dina tankar!x
()
x