Redan i januari hittade jag Glam Touch pyttelilla butik på Greek Street i Soho. Fantastiskt läge men så liten att om sex kunder var inne på samma gång så går det inte att vända sig. Hyllor och displayer var därefter – anspråkslösa och inte särskilt välfyllda. Men produkterna jag köpte har blivit väldigt använda, så jag har önskat mig en större Glam Touch.
Ibland slår drömmar in! I april öppnade Glam Touch en större butik i Bloomsbury, bara ett par t-banestationer längre bort. Enligt Glam Touch själva är det ”den mest instagramvänliga butiken i London”. Uppenbarligen har ingen där varit på Harrod’s skönhetsavdelning och uppenbarligen har ingen heller försökt att själv ta instagrambilder i det usla ljuset, men låt gå.
Butiken är i vilket fall väldigt ”millennierosa” och har ett stort och intressant utbud av koreanska varumärken! Längst in finns en te-bar där man kan göra en sheet mask medan man fikar. En kul idé!
Glam Touch tydliggör för mig att koreaner (asiater) fokuserar mycket på solskydd. Ungefär en fjärdedel av hyllplatserna tillägnas olika solskydd.
Här ska du välja ett solskydd med fler effekter än själva solskyddet. Jag gillar det! Då blir det mer självklart att göra solskyddet till en del av din hudvårdsrutin. Det finns solskydd som ger fukt, som minskar sebumproduktionen, som stramar upp, och så vidare. Det är bara att välja och vraka!
”No sebum” låter kanske som att den lovar väldigt runt, men vad vet jag? Idén med att ett solskydd ska vara solskydd plus nånting mer är väldigt bra, i vilket fall.
Jag hittade också jättemånga nya varumärken i alla tre butikerna! Glam Touch var den första jag besökte och också den största, så den blev den mesta aha-upplevelsen.
Round Lab är ett av de många koreanska hudvårdsmärken som säger sig vara det bäst säljande hudvårdsmärket i Korea. Och precis som andra K-beautymärken understryker Round Lab sina naturliga ingredienser och att produkterna är ”clean”, det populära begreppet som saknar definierad betydelse.
Varumärket här nedan vet jag inte ens vad det heter, men det var väldigt fint förpackat.
Jag gillade överlag de innovativa förpackningar jag såg, exempelvis tuber gjorda av papper.
Jag vet inte hur bra de håller, eftersom en utmaning med pappersförpackningar är att de löses upp av antingen fett eller fukt eller både och. Det gör dem snabbnedbrytbara och det är bra för miljön, men om du inte hinner använda färdigt produkten innan förpackningen börjar lösas upp blir produkten förstås mindre hållbar.
Om du är sugen på koreanskt smink så kommer du att bli besviken. Det var ett extremt litet och extremt oimponerande utbud. Oväntat med tanke på att jag har hittat en av mina favoritbrynprodukter på ”lilla” Glam Touch i Soho.
Nature Republic är ett K-beautymärke som har slagit till på en egen butik. Det var den minst upphetsande av de tre koreanska skönhetsdestinationerna, men eftersom det ligger två K-beautybutiker intill varandra på Charing Cross Road så är det lika bra att titta in i båda när man ändå är i krokarna.
Det fanns ett fint handfat längst in, men butiken var i övrigt ganska trist inredd med endast produkter i kartonger på hyllor.
Det är synd att när Nature Republic nu tydligen satsar på en instagramvänlig tvätthörna, installerar butiken samtidigt så dåligt ljus på produkterna så att det inte går att plåta dem snyggt. Men K-beautyfantaster kanske inte fotograferar hudvård som står på en hylla utan främst sig själva?
Om inte kronan hade varit så rekordsvag så hade det varit väldigt rimliga priser på Nature Republics skönhet, precis som med annan K-beauty. Nu kommer det tyvärr att göra ont att läsa kreditkortsutdraget.
Som den rengöringsfantast jag är så slog jag till på ett cleansing balm för känslig hud. Rengöringsbalmer har blivit allt mer populära i Sverige och därmed kommer också fler hit. Jag börjar inse att inte alla cleansing balms är bra. En del är för feta och kladdiga och efterlämnar en oljig hinna på huden. Andra är tvärtom för hårda i konsistensen och smälter knappt alls på huden. Men eftersom koreaner är konsistensexperter så har jag höga förhoppningar på Blue Chamomile.
Om Nature Republic kändes lite tunn så var grannen desto roligare! Pure Seoul hade många varumärken och många produkter i sin lilla butik och också ett hyfsat makeuputbud. Det var faktiskt på grund av sminket jag begav mig till K-beautybutikerna på Charing Cross Road till att börja med. Min beautybloggarkompis Jane (du hittar henne här) talade sig varm om long lasting-effekten hos lip tints hon hade köpt här. Hon var så imponerad att hon åkte tillbaka och köpte fler bara för att de sitter så länge!
Märken jag kände igen från hemifrån är exempelvis Etude, Beauty of Joseon och CosRx. När vi hittar dem i Sverige så finns det många produkter från respektive varumärke i butiken, i K-beutybutikerna i London finns endast några enstaka produkter. ”Noga utvalt” verkar vara konceptet här. Om det är strategi eller en platsbristlösning vet jag inte.
La’dor är också bekant hemifrån, men jag har inte sett vinägerprodukterna tidigare. Koreansk kosmetik jobbar till stor del med naturliga ingredienser, främst växter men någon enstaka ingrediens känner vi också igen från skafferiet hemma.
Thank you farmer är ett hudvårdsmärke som är så naturligt att det till och med tackar bonden.
Jag vet inte riktigt vad varumärkesnamnet Some by Mi ska säga, men jag vet att ”mi” är det koreanska ordet för skönhet. Varumärket är specialiserat på akne och pigmenteringar.
Själv köpte jag några produkter från ett hudvårdsmärke som jag trodde hette ”Tia14”. Det visade sig heta ”TiaM”. Men mer om vad jag köpte kommer i ett annat inlägg!
Jag har funderat över K-beautys vara eller icke vara i Sverige. Jag upplever att vi ser en andra våg av K-beauty nu. K-beauty smög sig på från 2012 och framåt främst tack vare nya produkttyper. Den första moderna BB-Creamen, cushion foundations som kom och gick, sheet masks och essencer som visade sig vara här för att stanna… CosRx och Etude tog plats intill Garnier och Lumene.
Idag ses exempelvis Klairs, Benton, By Wishtrend, Hatomugi, Tony Moly och Dr Ceuracle som prisvärda och bra hudvårdsmärken snarare än sydkoreanska märken. Och nya, välkända och stora K-beautyvarumärken tar plats. Förra året lanserades Beauty of Joseon, i år kommer Suntique. Vi ser svensk K-beauty i form av StayWell, Common Clouds och Sweed, finsk K-beauty i form av Smuuti Skin, och många fler nya helkoreanska varumärken är på väg in i butiker.
2. Eller är England tvärtom lite efter oss och upplever nu en första våg av K-beauty?
3. Är det EU-regler som orskar K-beautyboom i London? Ett tredje orsak till dessa nya K-beautybutiker i London kan vara Brexit. Jag har träffat jättemånga fina asiatiska varumärken på Cosmoprof i Bologna som gärna vill ha en nordisk distributör. De vill också gärna att den nordiska distributören ska betala de jättepengar det kostar att korrekt registrera kosmetiska produkter inom EU. Det vill förstås inte distributörerna, så om ett asiatiskt skönhetsmärke inte själv vill betala för lagligt inträde i EU så får det stanna utanför EU. Idag är England utanför EU, så det kan vara väldigt mycket billigare att etablera sig där än i Sverige och andra EU-länder.
Jag hoppas på alternativ 1, men alternativ 3 är troligare.
Missa inte de här tre butikerna om du ska till London! De är väl värda ett besök.
In English: 3 new K-beauty stores in London.