Mitt i klimatkris och pandemi går den årliga shoppingfesten av stapeln ännu ett år. Jag tänker inte snöa in på mina personliga åsikter om Black Friday utan nöjer mig med att konstatera att jag har ägnat de senaste arbetsdagarna åt en sammanställning av de varumärken som bojkottar dagen. Jag förstår verkligen att det är svårt att slå känslan av att göra ett riktigt fynd, men tycker ändå att det är uppfriskande att ett antal aktörer i stället använder dagen till kommunikation om hållbar konsumtion.
För att få svar på frågan om hur hudvårdsbranschen uppfattar Black Friday frågar jag Olof Holmer, vd på branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen (KoHF).
– Vad det gäller försäljningen av produkter så är det medlemmarna själva som sitter på kunskapen om hur det ser ut just nu och hur de tänker. Det är ju dock riktigt att många kosmetikprodukter, inte minst parfymer, köps i dessa tider som julklappar. Black Friday och december är viktiga för branschen på så vis, säger han. Och fortsätter:
– Riktigt hur vi kommer påverkas är förstås oklart innan det har hänt, men generellt sett är näthandeln med finkosmetikprodukter, och återigen särskilt parfymer, väldigt utbredd och fick ett extra uppsving av pandemin. Nu gäller väl det närmast all handel, men givetvis är små paket med högt värde lättare att hantera logistiskt inom e-handel än väldigt stora saker. Black Friday är ett lika stort fenomen på nätet som i fysiska butiker.
E-handeln beskriver hur de har ökat till nivåer de trodde att de skulle nå om tre, fyra år under tre, fyra månader, men hur har det gått för hudterapeuterna på salongerna?
– Våra medlemmar såg mycket avbokningar och minskad omsättning i mars, april när Covid bröt ut, berättar Annica Joensuu. Hon är ordförande på Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR).
Men, berättar hon, därefter återhämtade sig branschen ganska bra. Ett tag.
– Relativt bra omsättning, dock inte hos alla. Nu när andra vågen kom och regeringen gått ut med att vi inte ska gå ut och i princip inte träffa någon har det slagit mycket hårt mot våra medlemmar. Nästan alla kunder har i princip avbokat och inga nybokningar. Detta gäller återigen inte alla, en del salonger har fortfarande en del kunder. Detta beror på att en hudterapeut skapar en väldigt nära relation till sina kunder. Kunderna vet hur god hygien vi har och hur säkert vi arbetar och känner sig trygga med att besöka oss. Många är också aktiva med att informera om hur säkert vi arbetar, att bara ha en kund på salongen åt gången är bara en av åtgärderna.
SHR har gjort en rad insatser för att stötta medlemmarna. Joensuu nämner skrivelser till regeringen, skrivelser till Socialstyrelsen, kommuner och SKR. Så sent som i dag kom ett öppet brev till myndigheter, skrivet tillsammans med bland annat Frisörföretagarna.
– Det som har varit beklagligt är att de stödinsatser som satts in inte har kunnat utnyttjas av små enskilda företag. För att rädda sina företag har medlemmar varit mycket kreativa och har försökt hitta lösningar för att få in intäkter. Man har satt ihop hemmabehandlingskit som man kan köpa med sig hem. Många har startat webshopar och nästan alla erbjuder hemleverans av produkter, eller att man kan hämta ute på gatan om man vill handla. Det säljs mycket presentkort.
Och hur ser hudterapeuterna på Black Friday?
– I år har vi infört Hudterapeutens dag. Denna infaller i dag, samma datum som SHR bildades för 65 år sedan, och sammanfaller i år tyvärr med Black Friday. Vi har valt att fokusera på vår egen dag med olika kampanjer, eftersom det inte är lämpligt med mingel eller att fira på salongerna, och inte valt att uppmärksamma Black Friday alls. Självklart kommer denna dag att bidra till ökade intäkter för våra medlemmar.