Vanliga Solskador

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Vi vet att vi ska skydda oss mot solen, men inte alla vet varför, så jag tänkte gå igenom några hudförändringar som orsakas av uv-strålar.

Vanliga Solskador

Varför får vi solskador? När/om man utsätts för mycket sol riskerar man att huden blir skadad av UV-strålarna. När huden blir solskadad så börjar kroppens immunförsvar att jobba och de skadade hudcellerna stöts oftast bort innan de omvandlas till cancerceller. Om man överexponeras för solljus så hinner immunförsvaret inte med, då kan cellernas arvsmassa påverkas och bilda tumörer.

 

Hyperpigmentering är en skada i huden där melaninet, hudens pigment, får spel. Det blir en överproduktion av melanin där man fått skadan. Oftast är det inte farligt, kan utvecklas till annat om man har otur. Mer om sånt längre ner. Dock tycker jag att det är onödigt att strunta i spf och riskera att få hyperpigmenteringar. Jag träffar många i mitt jobb som hudterapeut som vill bli av med dom. De stör sig helt enkelt på dom. Det kostar dom mycket pengar och tid att bli av med dom. De går bara att bleka, skadan kommer alltid att finnas kvar. Så är man i solen utan spf efter man blekt en hyperpigmentering är risken stor att den dyker upp igen som ett brev på posten. Som sagt. Onödigt som bara den.

Hypopigmentering är motsatsen till hyperpigmentering. Avsaknad av pigment. Det kan komma av solskador. Man får fält i huden helt utan pigment. Hårstråna i dessa fläckar kan bli helt vita, de kan också klia om man har otur. Har man mycket av dom så kan det tyda på vitiligo, en autoimmunsjukdom. Michael Jacksson led av den. Den är vanligare än vad man kan tro. Albinism är när man helt saknar pigment. Det finns ingen behandling av hypopigmentering.

Läs också:  Medik8 Glow Oil Facial Oil With Vitamin C

Kloasma/Melasma visar sig som oregelbundna, brungrå, ihållande fläckar i ansiktet. Det är även vanligt att man får det på händerna. Det är en form av hyperpigmentering som vanligast kommer i samband med graviditet eller om man äter p-piller. Den är vanligast hos unga kvinnor. Detta för att det är väldigt vanligt att det utlöses av hormonerna i p-pillren och under graviditet. Det kan blekna efter graviditeten är över eller när man slutat med p-piller. Det finns ingen behandling för tillståndet. Man kan bleka hyperpigmenteringen med hjälp av laser, retinoider osv.

Basaliom en lindrig form av hudcancer, bildar inga metastaser/döttertumörer. Ser ut som hudfärgade knutor. Ett basaliom kan behandlas på lite olika sätt, skäras bort med skalpell, av läkare såklart. Skrapning, där läkaren skrapar bort tumören. Därefter frysbehandlas området för att försäkra sig att det inte finns något kvar. Man kan också behandla med kräm, utskriven av läkare, eller med strålning. Det beror på hur det ser ut, vilken behandlingsmetod som behövs. Det avgörs av läkaren.

Malignt Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer, även den som ökar mest. Den kommer av att man upprepade gånger bränt sig i solen. En ny brunsvart fläck eller knuta som vuxit och ändrat färg. Leverfläck eller födelsemärke som ändrat färg eller form. Malignt melanom är ofta ojämna i kanter och oregelbundna i formen. Ojämna i färgen, olika färger, större än 5 mm. Fläckar som blöder kan också vara ett tecken. Det finns även flera olika typer av malignt melanom, ytliga, såna som växer under huden i ansiktet, kan komma om man vistats mycket i solen även om man inte bränt sig. Det var ett par exempel på olika typer. Malignt melanom måste opereras bort. Det är vanligt att den sprider sig till lymfkörtlar. Man kollar alltid ifall den spridit sig och i så fall får man mer behandling.

Läs också:  Holika Holika 3 Seconds Starter Hyaluronic Acid

Skivepitel är den näst vanligaste formen av cancer hos både män och kvinnor. Bara prostatacancer hos män och bröstcancer hos kvinnor förekommer oftare. Ett sår som inte läker eller en röd fläck på huden kan vara tecken på skivepitel. Botar man inte skivepitel i tid så kan den bilda metastaser och sprida sig till andra delar av kroppen. Den vanligaste behandlingsmetoden är att skära bort tumören med skalpell, detta görs av läkare.

Aktinisk keratos är ett tidigt stadie av skivepitel. Man kan upptäcka skivepitel i ett tidigt stadie och göra något åt det innan det utvecklats till skivepitel. Detta stadie kallas för aktinisk keratos. Vad som händer i kroppen är att cellerna i det översta hudlagret börjar dela sig snabbare och ger ett förtjockat utseende. Vanligaste tecknet är en röd fläck som upplevs som lite raspig när man känner på den. Den kan vara allt från några millimeter till flera centimeter. Fläcken försvinner inte trots mjukgörare osv, ibland kan man pilla bort fläcken men den återkommer. Kommer oftast i områden som exponerats för mycket sol, såsom händer, ansikte, armar och dekolletage. Ofta kan man se flera fläckar i samma område, arm eller panna tex. Det finns flera olika sätt att behandla, allt beror på hur skadan ser ut och vilken metod läkaren väljer. Man kan frysa bort, ta bort med laser, behandla med kräm hemma, utskriven av läkare. Jag har även träffat människor i mitt jobb där man skär bort märkena med skalpell, av läkare såklart.

Läs också:  Allergisk reaktion på produkter eller ingredienser

Bilden ovan är på den brännskada orsakad av solen. En dag på skara sommarland i fint väder. Inget överdrivet då det faktiskt ligger i sverige. Men visst en fin sommardag var det. Blåsor började dyka upp på området redan på kvällen samma dag. Ett par dagar senare såg det ut såhär. Det är alltså andra gradens brännskada, av några timmar i solen. Man kan få pigmentförändringar i området. Det kan också klia långt efter att skadan är läkt. Såhär några år efter detta hände finns inget pigment kvar. Det har blivit en stor hypopigmentering där skadan var. Skadan var ca 5 centimeter i diameter. Hypopigmentering är mer än dubbelt så stor. Kliar gör det fortfarande, inte hela tiden men det kommer och går.

Det var lite kort om Vanliga Solskador. Hoppas ni gillade inlägget, lärde er något nytt kanske. Och yeey om ni orkade läsa igenom hela! Vad jag vill säga med detta långa inlägg är egentligen var rädd om er och er hud. Huden är ju trots allt kroppens största organ och ska skydda oss mot yttre påfrestningar, Vanliga Solskador bland mycket annat. Man får inte en ny bara för att man behöver en. Tar man hand om den så håller den länge. Här  har ni mina tips på hur ni tar hand om huden nu i sommar. Använd SPF!

0 0 röster
Betyg på inlägget
6 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Lena

Jättebra inlägg.
Jag har en fråga om definition av hyperpigmentering. Menas här bara större ytor av av pigmenteringar, eller även enstaka pigmentfläckar? Får nämligen bara det senare när jag solar. (Förutom ett litet parti på decolletaget (2x1cm)). Fast det kanske är dessa större partier som kallas melasma, eller?
Hade mycket Melasma när jag år P-piller. Stora partier i pannan och magen.
/Lena

Filippa

Bra inlägg! Vill tillägga att man lätt kan kolla sina födelsemärken på Vårdcentralen om man är orolig.

Sara

Jättebra inlägg!

Linda Ramberg
Hudterapeut och makeupartist.

Mest lästa