Varför herrdeon ger 50 procents högre koldioxidutsläpp än damdeon – och vad vi kan göra åt det

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Nyheten som kom tidigare i somras var ingen skräll. Ledtråd: Det är könsrollerna som spökar igen.

Ett par gånger i veckan går jag till återvinningsstationen. Jag försöker sortera duktigt och ta mitt ansvar. Det borde producenterna också göra.

Reportern bakom nyhetsartikeln som jag sprang på har alltså varit i kontakt med Svensk Plaståtervinning i Motala, Europas största anläggning för sortering av plastförpackningar, och där fått fram att alla plastförpackningar som samlas in inte går att återvinna. Och det var det som inte kom som någon överraskning. Däremot var uträkningarna över siffrorna nya för mig.

Cirka 50 procent av plastförpackningarna som tas emot är inte designade för återvinning.

50. Hälften.

Det beror alltså på att anläggningen använder infrarött ljus för att automatiskt separera och sortera förpackningarna. Men tekniken har svårt eller omöjligt att sortera förpackningar i svart eller mörk plast, som i stället skickas till förbränning och renderar i 50 procents högre koldioxidutsläpp.

Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning, intervjuas i artikeln om varför producenterna håller fast vid förpackningar som inte går att sortera och återvinna.

– För till exempel livsmedel handlar det bland annat om att öka barriäregenskaperna och därmed förhindra matsvinn. Men för vissa andra produkter har det med varumärkesuppbyggnad att göra, som till exempel att herrdeo för det mesta är svart och damdeo är vit, säger han.

Och jag tänker dels på alla multinationella jättar som pumpar ut dessa mörka förpackningar parallellt med att de lanserar mer eller mindre ambitiösa klimatmål om hur de minsann ska göra sin del för att ta ansvar för det största hotet mot mänskligheten. Och så tänker jag på alla små och medelstora varumärken som lanserar hudvård i mörk, ofta svart plast. Och jag har tagit mitt ansvar under olika presentationer och ställt obekväma frågor om hur de tänker att en ska återvinna förpackningarna och fått varierande grad av svävande svar tillbaka. Det är slut på det nu, efter att ha läst detta. Från och med nu kommer jag gå på stenhårt över hur de har tänkt – eller inte tänkt.

Könsroller är inte skrivna i sten utan är tack och lov i förändring, men jag inbillar mig inte att Dove, Nivea och alla andra kommer börja släppa förpackningar i andra färger. Och även om jag har läst om lovande initiativ så tror jag inte att ett trollspö kan få sorteringsanläggningarna att lyckas sortera ut den mörka plasten.

Återstår då vi konsumenter som kan börja ställa krav på förändring. Food for thought!

5 4 röster
Betyg på inlägget
2 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Suzanne

Intressant (och något deprimerande)! Som jag förstått det är just plast svårt att återvinna överhuvudtaget. I bästa fall kan man få ut en till användning av det, utblandat med en hel del ny plast och i någon grövre form (det blir aldrig en ny deodorantflaska, t ex, men kan kanske ingå i en plastbänk). Jag har hört experter på miljöfrågor säga att hela grejen med plaståtervinning är ett påhitt från företagen – ett motdrag när folk började bli medvetna om problemet, som lurar oss att tro att vi kan fortsätta konsumera plast på ett ohållbart sätt. Egentligen hade det ju… Läs mer »

Nettan

Tack för artikeln. Väldigt intressant! Jag handlar till herrarna här hemma och då Vichy svarta deo…får nog leta upp något annat som inte förpackat i svart plast.

Johan Magnusson
JOHANS BEAUTYBLOGG – med fäbless för nischdofter och fuktmasker!

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x