Veckans recap #180 – Det blå ljuset

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Vem har hört om det blå ljuset? Innan Daisy Beauty Expo kan jag inte minnas att jag hade hört om det, och hade jag det lade jag det inte på minnet. Nu är det inte bara gamnacke och selfiearmbåge våra datorskärmar, plattor och telefoner orsaker, men även skärmansikte?

Börlind har lanserat en olja som ska skyddar mot det blå ljuset. När kommer produkten som skyddar mot UV, IR och HEV i samma produkt? Och hur skadligt är HEV egentligen?

Det blå ljuset
Här ser vi blått ljus gå rakt genom en vanlig olja.

 

Vad är det blå ljuset? High Energy Visible Light (HEV Light) är synligt för ögat och finns överallt. Det är en del av solljus spektrat tillsammans med UV och infraröda strålar. Vi kan se det blå ljuset, men däremot inte UV och IR stråler. Ljus mäts i våglängder och skillnaden på UV och blått ljus är att UV har en våglängd på 290 och 400 nanometer medan blått ljus har en våglängd på 400-500 nanometer. Det är även skillnad på UVA och UVB strålarnas våglängder.

det blå ljuset
Bilden visar att AnneMarie Börlinds nylanserade ansiktsolja inte släpper genom så mycket blått ljus.

 

Om vi pratar hud så hävdas det att HEV kan penetrera längre ner i huden än UVB. UVB (UV strålarna som bränner) har kortare våglängder och skadar mest överhuden . UVA (de som finns hela tiden och orsaker hudens åldrande) har längre våglängder och kan skada ner i läderhuden. Att UV strålar kan orsaka cancer vet vi, det kan forskningen så långt inte visa till att HEV gör. Vad HEV ska göra med huden är att det orsaker oxidativ stress vilket påskyndar åldrandet, och kan även orsaka pigmenteringar.

Läs också:  Veckans recap #81 - januari favoriter 2016

Oxidativ stress beror på fria radikaler, även kallade ROS som står för Reactive Oxygen Species. Dessa fria radikaler får huden att producera enzymer som bryter ner kollagen och elastin i huden med resultat förtida åldrande.

Sen har vi den andra gänget som hävdar att det inte finns underlag för att säga att HEV är skadligt för huden då det inte finns tillräckligt med forskning på området. De som har forskat är hudvårdsföretag och då kan risken vara att det blir ett marknadsföringjippo.

Tyvärr räcker inte skydd mot UVA och UVB helt till när det gäller skydd mot HEV enligt några dermatologer. Andra säger att det visst räcker till.  Att antioxidanter är bra för huden vet vi, men mer om det i morgondagens inlägg.

 

0 0 röster
Betyg på inlägget
4 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Nageldraken

Vid min granninstitution på jobbet (Institutionen för neurovetenskap på Uppsala Universitet) forskas det faktiskt om hur blått ljus kan påverka vår dygnsrytm, så jag hade hört talas om det tidigare! http://www.neuro.uu.se/forskning/Funktionell_farmakologi/mansklig-neurometaboliskt-labb/halsoeffekter-av-somnbrist/appen-som-far-dig-stanga-av-mobilen/
Vad gäller olja så är jag nyfiken på att testa den. Jag sitter framför skärmar stora delen av dagen, så det känns väl som att det inte kan skada i alla fall, även om jag är lite tveksam till att ett tunt lager olja verkligen kan blockera så mycket ljus.

Nageldraken

Det har jag inte tänkt på, men så måste det ju vara. Jag har inte använt iPhone på ett tag, så jag har inte sett det. Själv brukar jag använda det för att vakna på morgonen genom att slötitta på telefonen lite innan jag går upp.

Hilde
Hudvårdstokig lyxnorska utan skam.

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x